En fortælling om argentinsk tango
Teknik
Argentinsk tango er en improviseret dans, hvor manden med sin torso inviterer kvinden til forskellige trin og drejninger. At lære at danse tango er en proces, der handler om at blive god til at lytte til hinanden og være i dialog til musikken. Når manden er i stand til at lede og invitere kvinden på en tydelig, men samtidig blød og indfølende måde og kvinden kan holde balancen og udføre sine bevægelser harmonisk og glidende uden at hænge på manden, kan tango være en euforisk oplevelse af at smelte sammen i én krop på 4 ben.
Kønsroller – fra mand og kvinde til fører og følger
Tango er en social dans, hvor man danser med forskellige partnere. I Argentina byder mændene op med Cabeceo, hvilket betyder at manden byder op med blikket og sikrer sig et ja fra kvinden, inden han går over til hende. Kvinden bruger Mirada, hvilket betyder at hun tager øjenkontakt og signalerer til manden, at hun er interesseret i at danse med ham. I Argentinas machokultur har Cabeceo den funktion, at manden undgår at tabe ansigt ved at kvinden synligt for alle siger Nej tak. Selv om vi har en mere ligeværdig kultur i Danmark, har mange alligevel taget Cabaceo og Mirada til sig. Det handler nok om, at det også i Danmark gør lidt ondt både at give og modtage et afslag. Men hvis man er indstillet på at kunne risikere et ”Nej tak”, kan man sagtens vælge at spørge direkte.
I Queer tangomiljøet hvor man leger med kønsrollerne taler man om at danse “fører” eller ” følger. Denne trend har bredt sig ind i det traditionelle tangomiljø, hvor det at lære begge roller giver kvinderne frihed til selv at bestemme, hvornår de vil på gulvet, da der er en overvægt af kvinder i tangomiljøet. At danse begge roller bidrager også til et mere afslappet og uhøjtideligt tangomiljø. Tangoen skal helst være et frirum, hvor vi sammen kan nyde at bevæge os til musikken.
Tangoens oprindelse
Den argentinske tango opstod i Buenos Aires under den store indvandringsbølge i 1880-1900, hvor mændene var i overtal. De fattige, mandlige emigranter øvede sig i at danse med hinanden for komme i kontakt med kvinderne gennem dansen. Siden opstod der en verdensomspændende interesse for den argentinske tango, der i dag stadig er en levende dans med ugentlige Milongaer i alle større byer. Så husk danseskoene, når du er på ferie eller forretningsrejse.
Den argentinske tango er af UNESCO i 2009 udnævnt som en del af verdens kulturarv.